palniki turystyczne – Kuchenki

palniki turystyczne – MASZYNKI (KUCHENKI)– zwane także primusami

palniki turystyczne

  1. Ognisko jest zawsze najprymitywniejszym rozwiązaniem problemu palnika turystycznego. Jednak nie zawsze mamy czas, możliwości i drewno żeby je rozpalić. Jeżeli natomiast planując wprawę liczymy się z możliwością korzystania z ognisk, należy pomyśleć wcześniej jak zaadoptować nasz garnek do gotowania tak , aby dało się go umieścić nad ogniskiem. Poza tym ognisko zawsze niesie ze sobą duże ryzyko zdradzenia naszego położenia i wzniecenia pożaru. Jest czasochłonne i wymaga stałej kontroli.
  2.  Palniki turystyczne: mini kuchenki na paliwo turystyczne (esbit). Moim zdaniem jest to rozwiązanie kiepskie. Jedzenie gotowane na paliwie turystycznym przenika zapachem palonych pastylek i jest obrzydliwe w smaku. Poza tym ugotowanie litra wody trwa bardzo długo. Kuchenki te są jednak niezwykle małe i poręczne, przez co mogą się przydać w bardzo specyficznych warunkach ( komandosi itp.). Same paliwo może być także używane jako środek pozwalający rozpalić ognisko gdy drewno jest bardzo mokre itp.
  3. Palniki turystyncze: gazowe. Palniki gazowe mają szereg zalet. Sam palnik jest mały, lekki i poręczny a jego cena niezbyt duża. Gotowanie na nim jest w miarę bezpieczne. Sam proces gotowania jest bardzo czysty, gaz nie brudzi garnków, nie kopci. Woda gotuje się prędko ponieważ palniki mają sporą moc ( nawet około 3000 W). Natomiast kartusze gazowe zabierają bardzo dużo miejsca i nie są wydajne zwłaszcza w niskich temperaturach. Dodatkowo w warunkach wysokogórskich z racji na małe ciśnienie powietrza kartusze działają bardzo mało wydajnie lub w ogóle. Gotowanie na gazie jest bardzo kosztowne. Na jednym dużym kartuszu 500 ml można zagotować około 20 litrów – 25 litrów wody , co przy cenach kartuszy daje nam cenę około 1 zł za litr. Kolejnym minusem jest to że kartusze do kuchenek gazowych są zazwyczaj dostępne jedynie w krajach uprzemysłowionych. Poza tym wiodący producenci nie ustanowili standardu w rozmiarze gwintu. Tak więc zdarza się często że nie możemy założyć kartusza z gazem na palnik który akurat posiadamy.
  4.  Palniki turystyczne: Kuchenki benzynowe.  Zacznijmy od minusów. Kuchenki te są drogie i w porównaniu z innymi rozwiązaniami – mniej bezpieczne. Sam proces rozpalania jest dość niebezpieczny – polega na wstępnym rozgrzaniu dyszy palnika poprzez rozlanie i podpalenie benzyny lub jak w wypadku używania nafty specjalnej pasty lub denaturatu. Benzyna może osmalać garnki a kuchenki podczas rozpalania mogą kopcić. Trzeba też uważać żeby nie doprowadzić do wybuchu oparów paliwa. A teraz plusy – kuchenki te działają na większość paliw płynnych, od benzyny ekstrakcyjnej , przez benzynę samochodową, lotniczą, naftę. Tak więc paliwo do kuchenek benzynowych można dostać bez problemu na całym świecie. Gotowanie na tego typu maszynkach jest bardzo szybkie, ponieważ kuchenki te mają dużą moc ( nawet powyżej 4000 W). Samo gotowanie jest tanie i nadaje się na wielodniowe wyprawy ponieważ na jednym litrze benzyny można zagotować nawet 60 litrów wody. Również kosz zagotowania litra wody jest w porównaniu z palnikami gazowymi kilkunastokrotnie tańszy ! Maszynki te są niezwykle wytrzymałe i niezawodne. Pracują świetnie w skrajnych temperaturach i na ogromnych wysokościach.

Rafał Król