Garnek turystyczny – rodzaje

Garnek turystyczny DO GOTOWANIA I NACZYNIA

Garnek turystyczny

Opis RODZAJÓW  TURYSTYCZNYCH GARNKÓW i naczyń do gotowania. Zapraszamy do lektury:

  • Garnek turystyczny aluminiowy. Naczynia aluminiowe są bardzo lekkie i miękkie. Podczas wyprawy wszelkie wgniecenia jesteśmy w stanie wyklepać samemu. Aluminium dobrze przewodzi ciepło. Podczas zimowych wypraw zdarza się, że kiedy garnek napełnimy śniegiem po brzegi, śnieg stopi się tylko przy denku i wyparuje i podczas kiedy my będziemy widzieć z góry garnek pełen śniegu od spodu ulegnie on przepaleniu. Ponadto gotowanie w naczyniach aluminiowych nie jest zdrowe, dotyczy to szczególnie potraw kwaśnych.
  • Garnek turystyczny stalowy. Naczynia stalowe są twardsze i cięższe niż aluminiowe. Ewentualnych wgnieceń nie sposób naprawić samemu. Z drugiej jednak strony garnki stalowe trudniej zdeformować i uszkodzić. Stal podobnie jak aluminium dobrze przwodzi ciepło.
  • Termosy turystyczne  stalowe. Tylko termosy ze stalowym wkładem nadają się do działalności outdoorowej. Termosy z wkładem szklanym stłuką się przy pierwszym większym wstrząsie. Najlepsza wielkość to 1 – 1,5 litra. Wśród termosów stalowych należy zwrócić uwagę na szerokość otworu. Jeżeli uda nam się kupić termos z szerokim wlewem będziemy mogli go wykorzystywać także do przenoszenia jedzenia o gęstszej konsystencji ( kawałki mięsa, kotlety itp.). Poza tym termos taki znacznie łatwiej jest umyć. Bardzo ważne jest jak długo termos utrzymuję temperaturę i jaka jest jego waga. Jeżeli chcemy również korzystać z termosu zimą należy zrezygnować z modeli posiadających dziubki i guziczki w korku ( zakrętce). Tego typu udogodnienia na mrozie nie zadziałają lub też krople płynu zamarzną i rozsadzą plastikowe części. Na zimę najlepszy jest tradycyjny zakręcany korek. Co również jest szalenie ważne zimą , należy sprawdzić czy korek , zakrętka i termos posiadają wypustki, nacięcia lub karby dzięki którym będzie można odkręcić termos nawet w grubych rękawicach z jednym palcem.
  • Termosy turystyczne  plastikowe. Takie termosy ze ściankami izolowanymi poliuretanem o objętości 1-1,5 litra są niezbędne podczas wypraw polarnych. Jest to bardzo dobry sposób na przygotowanie jedzenia w bardzo niskich temperaturach.
  • Kubki stalowe dwuścienne ( termiczne). Bardzo dobrym rozwiązaniem są stalowe kubki dwuścienne. Zalana w takim kubku zupa chińska bądź inna tego typu żywność sama zaparzy bez konieczności podgrzewania. Jednak należy pamiętać że nie można takich kubków podgrzewać bo mogą ulec zniszczeniu. Szczególnie przydatne są w niskich temperaturach.
  • Kubki turystyczne  plastikowe. Własności termiczne takich kubków przynoszą korzyści podobnie jak opisane powyżej. Kubki takie są jednak znacznie lżejsze niż stalowe. Pomiędzy plastikowymi ściankami znajduje się pianka poliuretanowa.
  • Kubki turystyczne stalowe z nienagrzewającym się uchem. Kubki takie są tanie i łatwe do nabycia. Nienagrzewające się ucho jest bardzo praktyczne. W kubkach tego typu można podgrzewać żywność jak w garnkach, szczególnie na ogniskach są bardzo przydatne. Nie nadają się jednak na niskie temperatury , ponieważ żywność nie zaparzy się w nich i bardzo szybko wystygnie.
  • Naczynia tytanowe (dopisuję to w 2010r) z uwagi na coraz większy szał na rynku na garnki tytanowe. Reklamuje się je jako niezwykle lekkie i wytrzymałe. To prawda, z tytanu można wykonać naczynia o bardzo cienkich sciankach, a to wpłynie na niską wagę. Tytan jest o ponad 40% lżejszy od stali (ale ciut cięższy od aluminium) i do tego równie wytrzymały mechaniczniel. Ma też inną wielką zaletę, nie reaguje absolutnie z niczym więc gotując na takim garnku nic się nie bedzie wydzielać ani reagować. Moim zdaniem garnki tytanowe to jednak zbyteczny luksus. Są bardzo drogie, a po uszkodzeniu nie ma sposobu żeby je naprawić (w przeciwieństwie do aluminium). Uważam, że akurat garnki nie muszą być sprzętem bardzo wytrzymałym ponieważ podczas użytkowania nie będą podlegaly wielkim naciskom. Jedyną rzeczą z tytanu którą polecam – to sztućce. Dla wszystkich osób które biwakują zimą tytanowa łyżka czy widelec to świetne rozwiązanie. Nawet gdy jest bardzi zimno, nasz język nie „przyklei” się od zimna do tytanowego sztućca.
  • Naczynia z radiatorami Coraz więcej firm oferuje garnki z wbudowanymi radiatorami (różnych konstrukcji) które działają na tej samej zasadzie – mają chwytać ciepło uciekające spod garnka. Gorąco polecam to rozwiązanie, pozwala to zarówno szybciej przygotowywać posiłki jak i nosić mniej paliwa. Czas gotowania skraca się nawet ponad 30%. Świetne rozwiązanie szczególnie przy wyjazdach dłuższych i w zimne rejony.

Rafał Król

Rafał Król
Rafał Królhttp://rafalkrol.pl
Eksplorator światów i ikonoklasta.