Zasady żywienia na wyprawach – czyli co zabierać, co jeść, jak jeść, itp
PODSTAWOWE ZASADY ŻYWIENIA:
- Nie sprawdzają się wszelkie podróby typu batony i cukierki które zawierają głównie cukier ( zawartość cukru zawsze należy sprawdzić ). Chociaż jedzenie tego typu sprawia wrażenie sytości nie jest ono spowodowane zawartymi w nich kaloriami (których jest mniej niż podają producenci) a jedynie tym że produkty takie są niesłychanie ciężkostrawne i bardzo długo zalegają w żołądku. Należy wybierać produkty które zawierają jak najwięcej naturalnych składników ( ziarno kakaowe, orzechy, bakalie) a jak najmniej cukru.
- Nie sprawdza się wszelkie jedzenie, które trzeba długo gotować żeby nadawało się do spożycia (a to z powodu czasu przygotowania i ilości zmarnowanego paliwa) czyli ziemniaki, ryż, długogotujące się makarony, kasze gryczane, jaglane itp.
- Nie sprawdzają się wszelkie napoje gazowane, a także pepsi, coca cola, mirindy, sprite itp. itd., ponieważ żeby wydalić z organizmu dawkę cofeiny z 0,5 litra pepsi trzeba wypić potem 0,6 litra. Czyli im więcej pijesz tym bardziej chce się pić. Poza tym gaz źle wpływa na żołądek i przemianę materii.
- Nie sprawdzają się wszelkie czekolady białe (nie mają nic wspólnego z czekoladą), czekolady nadziewane (nadzienie jest smaczne ale działa tak jak masło orzechowe, natomiast samej czekolady jest mało) itp.
- Nie sprawdza się kawa naturalna.
ZASADY ŻYWIENIA – Co warto jeść i pić na wyprawach :
Aby dostarczyć organizmowi kalorii :
- czekolada gorzka, mleczna, z orzechami, z bakaliami. Czym ma większą zawartość ziarna kakaowego tym lepiej.
- bakalie wszelkiej maści i pochodzenia,
- płatki owsiane i inne śniadaniowe oraz musli,
- orzechy wszelkich gatunków oraz wszystko w czym są,
- kasza kuskus lub inne z pszenicy szybkogotujące się (do 3 min),
- makarony szybkogotujące się (do 3 min) i te z chińskich zupek,
- kaszki mleczno-ryżowe dla dzieci,
- chałwa,
- marcepan,
- ziarno sezamowe,
- rodzynki,
- produkty sojowe poza takimi które trzeba długo gotować,
- mięso,
- olej,
- wędzone ryby,
- kiełbasa,
- konserwy,
- puree ziemniaczane z dużą ilocią tłuszczu,
- margaryny,
- suchary.
Do picia
- mleko sojowe (bardzo smaczne, kaloryczne i zawiera dużo białka),
- mleko pełnotłuste w proszku,
- wszelkiego rodzaju napoje izotoniczne (czyli takie które uzupełniają sole mineralne tracone podczas wysiłku)
- herbata,
- woda,
- soki.
Do tego wszystkiego i ile pozwalają na to warunki fajnie jest zabierać owoce i warzywa (oczywiście na wypady kilkudniowe) oraz ciemne pieczywo. Chodzi o dostarczanie organizmowi błonnika.
Proporcje w pożywieniu:
Normalna dieta
- 50-60 % węglowodanów
- 10-20 % białka
- 30% tłuszczu
ZASADY ŻYWIENIA – Wyprawy polarne
Na wyprawach polarnych proporcje w pożywieniu zmieniają się ze względu na specyficzne warunki, wysiłek i potrzebę wyproduktowania przez organizm większej iloci ciepła
Dieta Polarna
- 45-50 % węglowodanów
- 5-7 % białka
- 45 % tłuszczu
Ponieważ żoładek powiększa się przy obfitych posiłkach, aby uniknąć uczucia głodu, lepiej jadać częciej a mniej. Warto też przytyć przed wyprawą ile się da, ponieważ 1 kg tłuszczu to 6000 kcal dodatkowej energii.
ZASADY ŻYWIENIA – Wyprawy wysokogórskie
Ze względu na małe ilości tlenu na dużych wysokociach dieta musi być uboga w tłuszcze (żeby spalić 1 gram tłuszczu potrzebujemy dostarczyć organizmowi 2 razy więcej tlenu niż żeby spalić 1 gram białka czy węglowodanów) Tłuste posiłki mogą wywoływać poważne sensacje żołądkowe i pogłebiać efekt niedotlenienia.
Dieta wysokogórska
- 65-70 % węglowodanów
- 10-15% białka
- 15-25% tłuszczu
Ważną zasadą żywienia jest fakt, że organizm podczas ekstremalnego wysiłku potrzebuje 5-6 litrów płynów na dobę. Trzeba również uważać żeby jedzenie nie było zbyt kaloryczne, w stosunku do planowanego wysiłku. Jeżeli potrzebujesz pomocy w kwestii doboru jedzenia skontaktuj się ze mną.