Survival jedzenie – W polskich Warunkach
Większość ziół , jakie znamy i używamy w domu mogą być naszym pożywieniem. Jadalna jest mięta pieprzowa ( ta od dolegliwości żołądkowych) , można żuć także jej świeże liście. Jadalny jest dziurawiec (drobne żółte kwiatki i dziurki w liściach). Jadalny jest szczaw, mlecz (mniszek lekarski), koniczyna. Wiosną gdy liście są świeże i jeszcze nie takie twarde ( nie zawierają jeszcze zbyt dużo celulozy ) nadają się do jedzenia np. liście Buka.
Wiosenny sok z Brzozy zawiera duże ilości węglowodanów. Aby go pozyskać należy wywiercić mały otwór w gałęzi lub pniu drzewa, i gdy zacznie wyciekać sok można go zebrać w jakieś naczynie. Można też koniec uciętej gałęzi wsadzić do butelki i czekać aż sok napełni butelkę. Dużo węglowodanów znajduje się w szyszkach roślin iglastych. Aby je wydobyć należy szyszki rozdrobnić i mieszać w wodzie o temperaturze około 40 ° C przez około 20 minut.
Jadalna jest również kora po wewnętrznej stronie młodych brzóz i sosen. I to zarówno gotowana jak i na surowo. Jeść można wszelkie orzechy które są bardzo pożywne.
Można bez obaw spożywać morskie wodorosty oraz rośliny słodkowodne i ich kłącza (np. bulwy tataraku) Obie te grupy są bardzo pożywne. Możemy jeść bez obaw leśne owoce i grzyby- te które znamy. Z tym że procentowo owoców trujących jest znacznie mniej niż grzybów.
SURVIVAL JEDZENIE
Niektóre rośliny ( ich owoce ) działają narkotyczne – pokrzyk wilcza jagoda
( fioletowo brunatne kwiaty, owoce w postaci jednej dużej lśniącej jagody osłoniętej kielichem ), psianka słodkogórz lub psianka czarna ( owoce tych roślin bardzo przypominają czereśnie lub wiśnie koloru odpowiednio czerwonego i czarnego). Silnie trująca jest konwalia i ozdobny wawrzynek wilczełyko ( podłużne wąskie liście i owoce w kiściach koloru czerwono – pomarańczowego ).
Silnie trujące są skrzypy i widłaki a także wilczomlecz ( z białym sokiem), tojad mocny, naparstnica, tulipan. Również Cis pospolity jest trującym krzewem i to cały, zarówno liście jak i owoce.
Opracowała
mgr Hanna Kaczmarek