Zdobywanie pożywienia Hanna Kaczmarek

Hanna Kaczmarek

Jak przekonacie się na końcu tego artykułu , śmierć z głodu nie grozi nam wcale tak szybko jak się wydaje. Dlatego też, zamiast przedstawiać sposoby polowania na zwierzęta, budowania misternych i pracochłonnych pułapek skoncentruję się na żywności pochodzenia roślinnego oraz niewielkich żyjątkach.

Niewiele jest na świecie miejsc pozbawionych jakichkolwiek przejawów wegetacji, takich jak krzewy, winorośl, bluszcz, kwiaty, trawy czy porosty – które jako jadalne mogą dostarczać składników odżywczych. W samej Europie występuje około 10 000 jadalnych dziko rosnących gatunków roślin. Trzeba tylko wiedzieć jak je rozpoznać i gdzie znaleźć.

Jednakże większość z nich, mimo iż jadalna, ma znikomą wartość odżywczą, warto więc dowiedzieć się, które z roślin zapewniają najlepszą odżywczość, zwłaszcza z tych najbardziej rozpowszechnionych i dostępnych przez cały rok. Napiszemy też, które odmiany są trujące, aby ich unikać.

Rośliny są źródłem niezbędnych człowiekowi witamin i minerałów, są także bogate w białka i cukry. Niektóre zawierają również tłuszcz (szczególnie orzechy ), a wszystkie dostarczają błonnik, niezbędny do prawidłowej pracy organizmu.

Opracowała mgr Hanna Kaczmarek